Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΛΑΡΙΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

 


 
 

"... ότε Άλάριχος έχων τους βαρβάρους δια τον (Θερμο)πυλών παρήλθεν, ώσπερ δια σταδίου και ιπποκρότου πεδίον τρέχων. Τοιαύτας αυτώ τας πύλας απέδειξε της Έλλάδος ή τε των φαιά ιμάτια εχόντων ακωλύτως προσπαρεισελθόντων ασέβειαν..."
Ο Αλάριχος έχοντας τους βαρβάρους πέρασε από το στενό των Θερμοπυλών , σαν να έτρεχε στον ιππόδρομο και στο στάδιο. Τέτοια άμυνα έδειξε στις Θερμοπύλες (στα σύνορα της ...
Έλλάδος) η ασέβεια αυτών που φοράνε μαύρα ρουχα ( των μοναχών) οι οποίοι εισηλθαν χωρίς να βρούνε κανένα εμπόδιο..
 
 

Πραγματικά φρικτη αίσα μοίρανε την γη των Θεών , των ηρώων , των φιλοσόφων , των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, μ ένα λόγο των ελεύθερων ανθρώπων.Απο το 399 μ.χ. χ η κυρίως Ελλάδα από τις Θερμοπύλες και κάτω ειναι μια χωρα φάντασμα με ελάχιστους κατοίκους και πάμπολα ερείπια.
Θα υπάρξουν άραγε ξανά Μαραθώνες και Θερμοπύλες , τωρα που αλλους είδους
βάρβαροι αλλοι μιλώντας γοτθικά και κραδαίνοντας σπαθιά και άλλοι φορώντας μαυρα και κραδαίνοντας σταυρούς , ποδοπατούν το πάνσεπτο ελληνικό χώμα, γκρεμίζουν και καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους και σφάζουν δίχως διάκριση
"Τους με άνδρας ηβηδόν αποσφάττοντες, παίδας δε και γυναίκας αγεληδόν συνεπαγόμενοι".(Ζώσιμου Ιστορ. Ε' 5-6,L Mendelson.)
Για πολλούς αιώνες κατόπιν η ελληνική γη θα μείνει σχεδόν έρημη από κατοίκους τα μεγάλα μνημεία κατεστραμμένα από τη φωτιά και τα τσεκούρια , τα αγάλματα αποκεφαλισμένα. Που είναι οι Δελφοί , τι απέγινε η επτάπυλη Θήβα , η πάνσεπτη Ελευσίνα , οι ηρωικές Θερμοπύλες, η υπέρλαμπρη Ολυμπία, η πρωτεύουσα των ανθύπατων Κόρινθος,, η ατείχιστη Σπάρτη; Μόνο η οχυρωμένη Αθήνα ουτε καν ο Πειραιάς γλύτωσε από το ολοκαύτωμα των ορδών του Αλάριχου.
Όποιος έχει διαβάσει τις λαμπρές περιγραφές του Παυσανία στο έργο του " Ελλλάδος περιήγησις" , ο οποιος πρόλαβε να δει όρθια τηνΈλλάδα στα μεσα του 2ου αι. μ.χ.χ, θα αισθανθεί απελπισία ταξιδεύοντας σημερα στα "τουριστικά " αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.
 
 

Τι απέμεινε απο τους Δελφους , που σε έκταση ηταν πολλαπλάσιοι από την Ακροπολη των Αθηνών ; Τι απεγεινε η Ολυμπία με τα πολλαπλά σταδια και κτίρια, που περιγραφει στα "Ηλειακά" του ο Παυσανίας; Η ηρωική ΣΠΑΡΤΗ η πλουσια Κορινθος , που και πως εξαφανιστηκαν απο τον χάρτη; .
ΟΙ χριστιανοι βαρβαροι του Αλάριχου ξεθεμελίωσαν την ατείχιστη πολη του Λεωνίδα εξανδραποδίζοντας τους κατοικους της για να μη μείνει η "ειδωλολατρική" μνήμη της στην ιστορια.
Που ειναι σήμερα η υπέρλαμπρη αρχαία Λακεδαίμων η γεμάτη θόλους , στοές , σταδια και αγαλματα οπως την περιγράφει δυο αιωνες πριν ο Παυσανίας;

 
 

ΠΗΓΗ : απόσπασμα από το βιβλιο
"Το Βυζάντιο έναντι των Ελληνων Εθνικών"
εκδόσεις Διον
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου