Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ...

 

ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ;;;





ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΠΙΛΛΗ

(1) Με αφορμή το ιστορικό γεγονός ότι οι Αλβανοί πολέμησαν ως σύμμαχοι του Δαρείου κατά των Ελλήνων στη μάχη των Γαυγαμήλων, αξίζει να αναφερθεί η πραγματική προέλευση της καταγωγής των Αλβανών διαψεύδοντας την υπόθεση που διατύπωσε ο Γερμανός Θούνμαν το 1774 υποστηρίζοντας ότι οι Αλβανοί κατάγονται από τους Ιλλυριούς.
 Η χώρα των Αλβανών βρισκόταν στην Υπερκαυκασία κοντά στην Κασπία θάλασσα, δίπλα στην Αρμενία και την Γεωργία (πράγμα που δικαιολογεί και τη συμμετοχή τους στη μάχη των Γαυγαμήλων).
 Πρωτεύουσά τους ήταν η Καμπάχα, ερείπια της οποίας υπάρχουν και σήμερα.




 Μετά την καταστροφή απ` τους Ρωμαίους (περί το 130 μ. α. χ. χ.), πολλοί Αλβανοί έφυγαν από την Υπερκαυκασία και ήρθαν στην Ιλλυρία, κοντά στα σημερινά Τίρανα και δημιούργησαν το χωριό Αλβανό στην περιοχή της σημερινής Κρόιας.
 Το χωριό αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο τον Γεωγράφο (3,12,20) ως ''Αλβανόπολις''.
 Το δε όνομα ''Αλβανοί'', αναφέρεται για πρώτη φορά από την ιστορικό Άννα Κομνήνη στο έργο της ''Αλεξιάδα'' περί το 1148, ενώ οι ίδιοι οι Αλβανοί ονομάζουν τους εαυτούς τους ''Σκιπτάρ'' και τη χώρα τους ''Σκηπερία''.
 Τα περί καταγωγής των Αλβανών από τους Ιλλυριούς είναι κατασκευάσματα της κομμουνιστικής προπαγάνδας του Ενβέρ Χότζα που προσπάθησε να δώσει αρχαία προέλευση στο νεοσυσταθέν τεχνητό κρατίδιο των Αλβανών.

2) Οι Αρβανίτες είναι Έλληνες στο τετράγωνο (όπως λέμε στην Άλγεβρα) και δεν έχουν σχέση με τις καταβολές και την προέλευση των Αλβανών.
 Το δε γεγονός ενός ποσοστού κοινών λέξεων μεταξύ Αρβανιτών και Αλβανών μπορούμε να το αναζητήσουμε στην ντοπιολαλιά των Σουλιωτών όταν πολλοί εξ αυτών ένδοξοι Έλληνες (Τζαβελαίοι, Μποτσαραίοι κλπ.) είχαν απ` τα μικρότατα χρόνια τους εκπαιδευθεί στην Αυλή του Αλβανού Αλή Πασά.
 Οι μετακινήσεις των Αρβανιτών προς τόσο προς τον Βορρά όσο και προς τον Νότο, καθώς και τα συνήθως δισύλλαβα επίθετα Αρβανιτών και Βορειοηπειρωτών δεν σηματοδοτούν κοινή καταγωγή των ελληνικών αυτών φύλων με τους Αλβανούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου