Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

 ΑΘΉΝΑΙΑ 2015 - Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ !

 
 
 

 
Η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ εόρτασε τα «Αθήναια», στην Αθήνα 8/8.
 
Τα Αθήναια είναι η επισημότερη εορτή της Αθήνας, που στην αρχαιότητα γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της πολιούχου της πόλης θεάς Αθηνάς, τον μήνα Εκατομβαιώνα.
 Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Εριχθόνιο, με το όνομα Αθήναια, αναδιοργανώθηκε από τον Θησέα στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής και τότε πήρε το όνομα Παναθήναια που κατά τον 6ο-4ο αι. π.Χ. είχαν πανελλήνια αίγλη, ετελούντο πολλές τελετές και θυσίες, από τις οποίες σπουδαιότερη ήταν η εκατόμβη (θυσία 100 βοδιών), καθώς και αγώνες ιππικοί, γυμνικοί (αγώνες στίβου) ,μουσικοί , ακόμα και ομορφιάς . 

 
Επειδή μάλιστα η Αθήνα ήταν πλούσια και δυνατή πόλη τα έπαθλα ήταν αξιοσέβαστα. Οι νικητές των μουσικών αγώνων έπαιρναν δώρο χρυσά και ασημένια στεφάνια Αυτοί που κέρδιζαν τον διαγωνισμό ομορφιάς  έπαιρναν πανέμορφες ασπίδες, ενώ τέλος οι νικητές των αθλητικών αγώνων έφευγαν με τους γνωστούς Παναθηναϊκούς αμφορείς γεμάτους λάδι. Καθώς οι αθλητικοί αγώνες είχαν μεγαλύτερη σημασία και ήταν πιο λαοφιλείς από τους άλλους δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε πως οι νικητές ήταν ριγμένοι σε σχέση με τους κιθαρωδούς. Το λάδι που έπαιρναν οι πρώτοι είχε μεγαλύτερη ίσως αξία από τα χρυσά στεφάνια.
 
 Οι τελετές και οι αγώνες, που διαρκούσαν από 4-12 μέρες, έφθαναν στο αποκορύφωμά τους την 28η Εκατομβαιώνος, ημέρα των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς, κατά την οποία παραδιδόταν από τον αθηναϊκό λαό στη θεά ένας πέπλος χρυσοκέντητος, που είχαν υφάνει οι αρρηφόροι και οι εργαστίνες, δηλαδή νέα κορίτσια επιφανών οικογενειών στην υπηρεσία της θεάς.
 
ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ "ΑΘΗΝΑΙΩΝ" ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ , ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...
ΕΤΣΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΒΟΤΟΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ , ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΛΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΟΙΜΝΙΑ (ΕΡΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ) ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ...
ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ...
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου