Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

 Ο "ΑΓΙΟΣ ΜΟΥΛΑΡΙΩΝ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ :
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ....
 

 
 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ , ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ....
 
ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε' ) ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ :
" Ο ΙΛΑΡΙΩΝ (ΜΟΥΛΑΡΙΩΝ Ή ΡΥΠΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ), ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ,
ΠΕΡΙΕΡΧΟΤΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΙΔΕΙ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΑΓΥΡΤΕΙΑΣ ,
ΤΑ ΔΗΜΕΥΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ , ΤΑ ΕΞΗΓΟΥΣΕ ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ.ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ , ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΛΑΡΙΩΝΑ."


Η σκλήρυνση της πολιτικής της Εκκλησίας απέναντι στους διαφωτιστές είχε αποτυπωθεί με χαρακτηριστικό τρόπο στην πατριαρχική εγκύκλιο του Μαρτίου 1819 (ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ "ΑΠΑΝΤΑΧΟΥΣΑ"..),
η οποία αντιτίθετο στη διδασκαλία των Επιστημών, στα Μαθηματικά και στη συνήθεια να βαπτίζονται τα παιδιά με αρχαιοελληνικά ονόματα.
Το κείμενο αυτό, ένα από τα πρώτα που υπέγραψε ο Γρηγόριος Ε΄ στην τρίτη πατριαρχία του, παρέσχε το θεωρητικό πλαίσιο και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τις ενέργειες, που οργανώθηκαν εναντίον των νεωτεριστών τα επόμενα έως την Επανάσταση χρόνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΠΑΝΤΑΧΟΥΣΑ...

«Να καρπούμεθα τα εκ της τυπογραφίας καλά, να αποφεύγωμεν παν ο,τι δύναται να συσκιάση την λαμπρότητα της ακραιφνούς ημών υποταγής (στο σουλτάνο) δια της εκδόσεως βιβλίων αντιφρονούντων.» Μία παράγραφος της «Απανταχούσας» έδειχνε εύγλωττα στους σύγχρονους, ποιά ήταν τα όρια, μέσα στα οποία μπορούσε να κινηθεί η «Τυπογραφία του Γένους»:
«Ζήτω ο Γαληνότατος και Κραταιότατος ημών ΑΝΑΞ, η Κορωνίς των προκατόχων αυτού Μεγάλων Βασιλέων· ο ακριβής φύλαξ της Δικαιοσύνης και Επιείκειας· ο ευσπλαχνικώτατος και ηρωικώτατος ΣΟΥΛΤΑΝ ΜΑΧΜΟΥΤ Β΄. Είη το κράτος αυτού διαιωνίζον και θριαμβεύον κατά πάντων των εναντίων» (σελ. 13).

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΗΛΙΟΥ - " ΤΥΦΛΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου