Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

 ΤΑΛΩΣ Ο ΜΥΘΙΚΟΣ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ) ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...

 
 


Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη.
Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα.
Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.
Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσονας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε ιχώρ, θανατώνοντάς τον.
Κατά την Ελληνική Μυθολογία ο Ιχώρ, είναι το αιθέριο χρυσό υγρό που είναι το αίμα των θεών αλλά και των αθανάτων. Αναφέρεται ως το περιεχόμενο του κυκλοφορικού συστήματος του χάλκινου προστάτη γίγαντα της Κρήτης, Τάλω, όπως προαναφέραμε. Κατ” άλλους όμως το «αίμα» του γίγαντα ήταν υδράργυρος.
Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν ήταν απλώς υδράργυρος, αλλά κόκκινος υδράργυρος. Το υλικό αυτό αναφέρεται στα περίφημα Ραμαγιάνας, τα ινδικά έπη, σαν καύσιμο κίνησης των ιπτάμενων σκαφών της Αυτοκρατορίας των Ράμα που τα κατασκεύαζαν όπως γράφουν οι Βέδες, Έλληνες.
Ο κόκκινος υδράργυρος είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδραργύρου οπότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ραδιενέργειά του, αυτό μάλλον χρησιμοποιούσε ο Τάλως. Πιθανόν το ίδιο να συνέβαινε και με τον Κολλοσό της Ρόδου που προστάτευε το λιμάνι, ήταν μια προσπάθεια αντιγραφής του Τάλου. Άρα και αυτός θα χρησιμοποιούσε κόκκινο υδράργυρο.
 
ΠΗΓΗ: NetNews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου