Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

 ΥΠΑΤΙΑ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ , ΦΙΛΟΣΟΦΟ , ΑΣΤΡΟΝΟΜΟ....!!


Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, έλαβε με τις φροντίδες του πατέρα της πολύ καλή εκπαίδευση και ταξίδεψε στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας αλλά μαθήτευσε και κοντά στον Ιεροκλή. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια, έγινε επικεφαλής της εκεί σχολής των Πλατωνιστών (400 μ.Χ.), δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους ...της εποχής ενώ έκανε και εκτενή και ουσιώδη σχόλια στα μαθηματικά έργα του Διόφαντου και του Απολλώνιου. Δυστυχώς παρότι η ίδια η Υπατία υπήρξε πολυγραφότατη κανένα από τα έργα της δεν σώζεται και έχουμε μόνο αναφορές για αυτά. (ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ) Πολλοί από τους μαθητές της ανήκαν στους ανώτατους κύκλους της αριστοκρατίας της πόλης και έγιναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο επίσκοπος Κυρήνης Συνέσιος και ο έπαρχος της Αλεξανδρείας Ορέστης. Η ίδια επηρεάστηκε φιλοσοφικά από τους νεοπλατωνικούς Πλωτίνο και Ιάμβλιχο.
Η Ζωή της
--------------
Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία έζησε στην Αλεξάνδρεια από τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. μέχρι τον βίαιο θάνατό της από έναν χριστιανικό όχλο το 415. Η ημερομηνία γέννησής της δεν είναι επιβεβαιωμένη, αλλά πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 370 μ.Χ. Αυτό είναι γνωστό λόγω του της έκλειψης που μελετούσε ο πατέρας της το 364 μ.Χ. Ήταν αγνή και άξια σεβασμού, καθηγήτρια μαθηματικών και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια. Φορώντας την κλασική χλαμύδα των φιλόσοφων δίδασκε δημόσια σε κοινό αποτελούμενο από εθνικούς και χριστιανούς. Αποδείξεις για τη ζωή και το έργο της Υπατίας μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ιστορικά κείμενα, όπως για παράδειγμα στα έργα του Σωκράτη του Σχολαστικού.
 





Following "Rome", comes the new historical drama "Agora" (meaning 'market').
Alexandria, 391: Hypatia teaches astronomy, mathematics, and philosophy. Her student Orestes is in love with her as is Davus, her personal slave. As the city's Christians, led by Ammonius and Cyril, gain political power, the great institutions of learning and governance may not survive. Jump ahead 20 years: Orestes, the city's prefect, has an uneasy peace with Christians, led by Cyril. The Christians enforce public morality; first they see the Jews as their obstacle, then women. Hypatia has no interest in faith; she's concerned about the movement of celestial bodies and the brotherhood of all. What place is there for her?

Directed by: Alejandro Amenábar
Starring: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Michael Lonsdale, Sami Samir


ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΜΕ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ , ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΟΜΟΙΟ ΤΟ "ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ" ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ" ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ...
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ;;;
ΜΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ...
ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΡΩΜΙΟΙ...ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΤΟΝ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ...
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου