Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

 ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ !!!

 
 



Η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τις εγκαταστάσεις της NASA, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Κυριακής, στις 19:52 ώρα Ελλάδας.
Ο Λ-Sat (Hellenic Satellite) δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Μεσσήνιο Περικλή Παπαδόπουλο.


Ο ελληνικός μίνι-δορυφόρος, βάρους περίπου 2 κιλών, «πετάει» με τον πύραυλο Antares της NASA, ο οποίος «κουβαλάει» το σκάφος Cygnus, που μεταφέρει επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό 1.657 τόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Όπως ανακοίνωσε η NASA μέσω Twitter, η όλη διαδικασία βαίνει ομαλώς ως τώρα, και το διαστημόπλοιο που μεταφέρει το πολύτιμο φορτίο βρίσκεται σε τροχιά.
Το σκάφος Cygnus αναμένεται να φθάσει στον Σταθμό στις 16 Ιουλίου.
Στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς. Επίσης, με τη βοήθεια του δορυφόρου θα γίνεται παρακολούθηση και ελληνικών εμπορικών πλοίων, για προστασία απέναντι σε επιθέσεις πειρατών.


Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική/φοιτητική ομάδα που φέρει την ονομασία «Lambda Team», με έδρα τη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια και η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει το σλόγκαν «Ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work).

sat1

Όπως ανέφερε ο δρ. Παπαδόπουλος σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε ομογενειακά ΜΜΕ, το κόστος του «μικροδορυφόρου» ήταν περίπου 100.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή του θα συνέβαλε μεταξύ άλλων και στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατείες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου