Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

 ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ - Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ! ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΙΑΝΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ !

 
 


Τη δεύτερη θέση στο Διαγωνισμό CanSat, που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έλαβαν οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με τον «Αρίσταρχο», τον δορυφόρο που έχει μέγεθος όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού. Μάλιστα, τα παιδιά διακρίθηκαν στην κατηγορία των προχωρημένων.

Είναι η τρίτη χρονιά που το συγκεκριμένο σχολείο παίρνει μέρος στο διαγωνισμό για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους μικρό «δορυφόρο», τύπου CanSat, τον οποίο θα εκτόξευαν με πύραυλο από την βάση εκτόξευσης πυραύλων στο ερευνητικό κέντρο για τη διαστημική εκπαίδευση ΝΑRΟΜ στη Νορβηγία.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 1 - 5 Ιουνίου στο νορβηγικό νησί Adenes. Το Λύκειο της Μυτιλήνης ήταν ένα από τα 14 ευρωπαϊκά σχολεία, σε σύνολο 18 σχολείων από χώρες - μέλη της ESA, που πήραν μέρος. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος μετείχε και δεύτερο ελληνικό σχολείο στο διαγωνισμό, το Λύκειο Βιάννου από την Κρήτη.

Η 10μελής μαθητική ομάδα, αλλά και ο υπεύθυνος καθηγητής, φυσικός, Γιώργος Κοντέλλης, επέλεξαν για το δικό τους «δορυφόρο» το όνομα «Αρίσταρχος», προς τιμήν του Αρίσταρχου του Σάμιου, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο γνωστό μοντέλο που τοποθετούσε τον Ήλιο στο κέντρο του γνωστού σύμπαντος, με τη Γη να περιστρέφεται γύρω από αυτό.

Η αποστολή του «Αρίσταρχου» ήταν η μέτρηση της θερμοκρασίας και της πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και η παρατήρηση του Ήλιου, μέσω ενός ρομποτικού μηχανισμού, με σκοπό να παρατηρήσουν το φάσμα του Ήλιου και να υπολογίσουν την απόστασή του από τη Γη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ , Η ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΜΑΣ !!


Η έλλειψη κονδυλίων είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τους μαθητές του Λυκείου Βιάννου από την Κρήτη, να κατασκεύασουν ένα δορυφόρο για τον οποίο μάλιστα βραβεύτηκαν γι΄ αυτό σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Πρόκειται για το Γιώργο Λουλάκη, τη Θάλεια Δογκάκη, τον Παναγιώτη Ραπτάκη, τη Μαρία Ραπτάκη και το Δημήτρη Χριστοδουλάκη, που αποτελούν μία από τις 16 συνολικά ομάδες οι οποίες έλαβαν μέρος στον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο νησί Αντόγια που βρίσκεται στα βόρεια της Νορβηγίας. Εκεί βρέθηκαν δύο από τους μαθητές της ομάδας, καθώς οι υπόλοιποι ήταν μαθητές της Γ’ Λυκείου και είχαν υποχρεώσεις για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Με τη συνοδεία του καθηγητή τους Αστρινού Τσουτσουδάκη και μετά από ένα ταξίδι σχεδόν δύο ημερών έφτασαν στο Αντόγια μεταφέροντας στις αποσκευές τους ένα μικροσκοπικό δορυφόρο.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με πύραυλο σε ύψος που υπολογίστηκε στα περίπου 1032 μέτρα από τους ίδιους τους μαθητές ενώ κατά την κάθοδο του πραγματοποίησε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που βρέθηκαν να είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτές του γειτονικού Αστεροσκοπείου της πόλης Tromso. Μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών οδήγησε σε μια εξαιρετικά ανθεκτική σχεδίαση και κατασκευή που άντεξε τις τεράστιες διαδοχικές επιταχύνσεις σε αντίθεση με αυτούς των περισσοτέρων ομάδων που παρουσίασαν προβλήματα και είτε διαλύθηκαν κατά την εκτόξευση είτε δεν κατάφεραν να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα της πτήσης στο σταθμό βάσης.

ΠΗΓΗ:  cretapost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου