Πέμπτη 10 Απριλίου 2014


 ΚΑΛΟ "ΠΕΣΑΧ" (= ΠΑΣΧΑ) ΚΑΙ Ο ΓΙΑΧΒΕ (ΙΕΧΩΒΑΣ) ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΕΒΡΑΙΟΠΑΡΑΣΥΡΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ...


                                                       


Το Πεσάχ ή αλλιώς Πάσχα στα ελληνικά είναι η μεγαλύτερη και μια από τις αρχαιότερες εορτές των Εβραίων. Εορτάζεται την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, εν αντιθέσει με το ορθόδοξο Πάσχα που γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο. Αυτό συνέβη ώστε να πέφτει πάντα μετά την εβραϊκή γιορτή! Ο «Μυστικός Δείπνος» ήταν το παραδοσιακό εβραϊκό πασχαλινό τραπέζι, κάτι που ο ίδιος ο Ιησούς τήρησε και ζήτησε από τους μαθητές του να συνεχίσουν να τηρούν προς ανάμνησή του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στις ημέρες μας, αποκήρυξαν όλες τις γιορτές εκτός της «ανάμνησης» του Μυστικού Δείπνου.
Οι ορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι έχει αλλάξει η σημασία της γιορτής και πως οι χριστιανοί δεν εορτάζουν πλέον την Έξοδο αλλά την Ανάσταση του Ιησού. Παρόλα αυτά τόσο η ονομασία της εορτής, τα έθιμα, οι συμβολισμοί και οι προσευχές όσο και η ίδια η ημερομηνία υποδηλώνουν αναμφισβήτητα ότι η εορτή έχει τις ρίζες της στον Ιουδαϊσμό και όχι στον Ελληνισμό.

                                                   

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρνί που συμβολίζει το αρνί που έσφαξαν οι Εβραίοι και με το αίμα του έβαψαν τις πόρτες τους για να τους προσπεράσει ο Άγγελος του θανάτου, τα βρασμένα αυγά που συμβολίζουν την τελετή της θυσίας στον Ιερό Ναό της Ιερουσαλήμ, το ξύδι που συμβολίζει τα δάκρυα των εβραίων κατά την διάρκεια της σκλαβιάς τους στην Αίγυπτο και πάρα πολλά ακόμη.
Για αυτό λοιπόν ενόψει του Πάσχα ας ψάλουμε όλοι μαζί στην εκκλησία: «Τάδε λέγει Κύριος. Τα τέκνα Σιών, χαίρετε και ευφραίνεστε». (ακριβές απόσπασμα)
Α, και για να μην ξεχνιόμαστε! Το εβραϊκό τραπέζι ήταν λυτό. Για αυτό σας παραθέτω σκαναρισμένη την σελίδα του βιβλίου του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, εκδόσεως του χριστιανικού οίκου της Θεσσαλονίκης «Το Περιβόλι της Παναγίας», ο οποίος μας δίνει Θείες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο.
Καλό Πεσάχ κι ο Γιαχβέ μαζί σας!

diaskedasi.jpg

ΠΗΓΗ: nespa.pblogs.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου