Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

 ΜΟΥΝΙΧΙΑ 2014 - ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1700 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ , ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΟΡΤΗ !!

 
Εορτασμός Μουνιχίων από την Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ στην Βραυρώνα (Ερασίνο) στις 13 Απριλίου '2014', ώρα 12:00.
 
 


Περιγραφή εορτής από το  Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.13ος, σ.809 :

Τα Μουνίχια ήταν αρχαία σπουδαία ετήσια εορτή που γινόταν προς τιμή της Μουνιχίας Αρτέμιδος ο ιερός ναός της οποίας βρίσκονταν στον ομώνυμο λόφο της Μουνιχίας στον Πειραιά.
Κατά τον Πλούταρχο οι αρχαίοι Αθηναίοι και Πειραιώτες εόρταζαν τη Μουνιχία Άρτεμη στις 16 του Μουνιχιώνα, που συμπίπτει με τη σύγχρονη 1η Απριλίου. Κατά τον Σουίδα φαίνεται πως η εορτή αυτή προήλθε από τον μυθικό ήρωα Μούνιχο και γιορτάζονταν από τους προϊστορικούς χρόνους. Αργότερα οι εορτές της Μουνιχίας Αρτέμιδας ενώθηκαν με τις επίσης ετήσιες εορτές των «επινίκιων» της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Κατά την ημέρα της εορτής προσφέρονταν ιδιαίτερα γλυκίσματα τα λεγόμενα «αμφιφώνες» (που θυμίζουν λίγο την μετέπειτα αρτοκλασία των χριστιανών). Στη συνέχεια ακολουθούσαν ναυτικοί αγώνες, λεμβοδρομίες, και επίδειξη των «ιερών πλοίων» στον ομώνυμο λιμένα Μουνιχίας (σαν κάτι με τις σύγχρονες εορτές της Ναυτικής Εβδομάδας).
Από τον Πειραιά η εορτή των Μουνιχίων μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις της αρχαιότητας όπως στη Σικυώνα και σε πόλεις της Ιωνίας.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ , ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΠΟ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΞΟΥΜΕ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ .

ΟΣΟΙ ΦΙΛΟΙ & ΦΙΛΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ , ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ Ή ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ email manolismpoulakis@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου