Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014


ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2014


Τα Ανθεστήρια στην Αρχαιοτητα:
Μεγάλη Αρχαία Ελληνική ετήσια εορτή προς τιμήν του Θεού Διονύσου, τελούμενη στην Αττική και σε πολλές Ιωνικές πόλεις. Τα Ανθεστήρια φέρονται επίσης με τη γενικότερη ονομασία Διονύσια.
Ο εορτασμός τους στην Αρχαία Αθήνα τελούνταν την 11η ως και την 13η του μηνός Ανθεστηριώνος. Η πρώτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομαζόταν «πιθοίγια». Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι την ημέρα αυτή ανοίγονταν και δοκιμάζονταν για πρώτη φορά οι πίθοι με τον οίνο της χρονιάς. Η δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων λεγόταν «Χόες», από το ομώνυμο οινοδοχείο και η τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομάζονταν «Χύτροι», επειδή την ημέρα προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών. Επίσης, την τρίτη και τελευταία ημέρα εορτάζονταν τα Υδροφόρια προς τιμήν όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.
Στην Αρχαία Αθήνα όποτε γινόταν η εορτή αυτή κάθε χρόνο, οι Αθηναίοι δοκίμαζαν το νέο κρασί μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς. Στους νεώτερους χρόνους θαυμαστή γιορτή των λουλουδιών γίνονταν στην Κηφισιά όπου και κατακλύζονταν από τους Αθηναίους διάρκειας μιας εβδομάδας. Μέχρι το 1978, γίνονταν παράλληλα και στο Δαφνί θαυμαστή ετήσια γιορτή του κρασιού διάρκειας επίσης μιας εβδομάδας.

Τα Ανθεστήρια Σημερα:
Ημέρα Ηλίου (Κυριακή) 23 Φεβρουαρίου
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΑΘΗΝΑΙΟ "ΕΚΑΤΗΒΟΛΟΣ", Αριστοτέλους 36, 1ος όροφος, Αθήνα.      
Συνεορτασμός των «Ανθεστηρίων» με το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών






Τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ εορτάζονται σημερα σε πολλες πολεις της Ελλαδας,όπως η Καλαματα,
(Κάθε χρόνο, τον Μάιο, η Καλαμάτα υποδέχεται την άνοιξη με μία ξεχωριστή γιορτή για τα λουλούδια. Η γιορτή των Ανθεστηρίων περιλαμβάνει την παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετέχουν και οι μαθητές. Παράλληλα, πραγματοποιείται μεγάλη ανθοκομική έκθεση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στα πλαίσια της έκθεσης, διοργανώνονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.) -
και της Κυπρου όπως η Λεμεσος,
(Διοργάνωση απο Γερμασόγεια
Με ανάπαυλα ενός χρόνου, το Μάιο του 1997, άρχισε η διοργάνωση της γιορτής των Ανθεστηρίων από τους πέντε Δήμους της μείζονος Λεμεσού, με πρώτο οργανωτή το Δήμο της Γερμασόγειας και την εκ περιτροπής διοργάνωση από τους υπόλοιπους.
 Από το 1999 η διοργάνωση των Ανθεστηρίων έγινε μόνιμος θεσμός του Δήμου Γερμασόγειας.)
με αρματα ,τραγουδια και χορους!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου