Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

 
ΒΙΒΛΙΟ: ΟΣΜΑΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ


Οσμανική Πραγματικότητα (τόμοι 2)
Συστηματική παρά-θεση δομών και λειτουργιών
Συγγραφείς:   Νεοκλής Σαρρής
Θέμα:  Γεωγραφία- Ιστορία (γενικά)
Εκδότης: Αρσενίδης
Σελίδες:  544
ISBN: 9789602530016
Ημ. Έκδοσης: 01/01/1990
Περιγραφή:

Το έργο αυτό του Νεοκλή Σαρρή καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Για πρώτη φορά έχουν συνταχθεί λεπτομερειακές γνώσεις που αφορούν αυτό που αποκαλείται "τουρκοκρατία". Παρέχει πληροφορίες και ειδήσεις σχετικές προς τους θεσμούς και τη λειτουργία τους σ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης εξελικτικής τους πορείας, δηλαδή από τον 11ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού.



Ο πρώτος τόμος, με ειδικότερο τίτλο: "Το Δεσποτικό Κράτος" περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση της πρώτης φάσης της Τουρκοκρατίας δηλαδή των Σελτζούκων της Ανατολίας και των διαδοχικών τους τουρκικών ηγεμονιών.

Ο δεύτερος τόμος, με ειδικότερο τίτλο: "Η Δοσιματική Διοίκηση", περιγράφει με εξαντλητικές λεπτομέρειες το δημοσιονομικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα και την οργάνωση των δημοσιονομικών υπηρεσιών, αναλύει το πρόβλημα των κρατικών δαπανών και παρέχει υποδείγματα προϋπολογισμών.

Η έκδοση αυτή είναι εμπλουτισμένη με πρωτότυπη εικονογράφιση και κυρίως με υποδείγματα επίσημων εγγράφων, σφραγίδων κ.λ.π που αποδεικνύουν το βαρύ ερευνητικό έργο του συγγραφέα. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο τρίτος και τελευταίος τόμος του έργου με τίτλο: "Όψεις της Κοινωνίας και της Οικονομίας".



Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η προβληματική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συγκροτούν ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα συνυφασμένο με την πολιτική και πολιτιστική ύπαρξη του ελληνισμού, εκτείνεται πολύ πέρα από τα γνωστά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό και οι βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη. Για κάποιον που αγνοεί το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής αντιμαχίας, είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό το πρόβλημα και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει.
Στο έργο του αυτό, ο Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από τους πιο εμβριθείς μελετητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναλύει σε βάθος τους θεσμούς και τις δομές της κοινωνίας και του κράτους των Οσμανών- Τούρκων και τη θέση του Ελληνισμού μέσα σ' αυτά. Κατάπληκτος ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι η διάταξη των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων παραμένει αναλλοίωτη για αιώνες μέχρι τις μέρες μας. Ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει άφθονο βιβλιογραφικό και αρχειακό υλικό, με τρόπο ώστε να παρέχεται μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του αντικειμένου, και προσδίδει νόημα και περιεχόμενο στην τουρκική αντιμαχία, δίχως μισαλλοδοξία και πάθος, αλλά με τη νηφαλιότητα και τη σιγουριά που παρέχει η βαθιά και στέρεη γνώση.

 
Ο ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ ΕΦΥΓΕ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝΟΣ(ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ) 2011,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ,ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ (ΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ) ΚΑΙ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ,ΕΜΦΥΤΕΨΑΝ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου