Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, Λόγος περί Ελευθερίας, κόλαφος, για τον ρόλο της Εκκλησίας
 
 
 




Παρουσίαση

Η "Ελληνική Νομαρχία", έργο που προδημοσιεύτηκε στην αρχή του δεκάτου ενάτου αιώνα και κυκλοφόρησε κρυφά στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, έχει πάρει, χάρη στις προσπάθειες των νεωτέρων ιστορικών και φιλολόγων τη θέση που της αξίζει, μέσα στη νέα Ελληνική φιλολογία. Το βιβλίο αυτό είναι ιστορικό μνημείο του νεοελληνικού λόγου και αψεγάδιαστο δείγμα ελεύθερου και ανθρωπιστικού στοχασμού.
Πρόκειται για ένα έργο κειμήλιο σκέψης και εθνικής αφύπνισης. Αποτελεί έναν ύμνο προς την "ιερά ελευθερία", ενώ στη συνέχεια καυτηριάζει έντονα την τυραννία, την κοινωνική ανισότητα, το χρήμα, την κατάσταση του υπόδουλου ελληνικού έθνους, τους προύχοντες και το ιερατείο της εποχής, προβάλλοντας τέλος την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης προς αποφυγή κυρίως της ξενοδουλείας.
Η Ελληνική Νομαρχία, μετά το εθνεγερτικό κήρυγμα του Ρήγα Βελεστινλή, αποτελεί, κατά τους ιστορικούς των νεοτέρων χρόνων, τον σημαντικότερο πνευματικό κρίκο που οδήγησε στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο τίτλος του βιβλίου: "Ελληνική Νομαρχία" εννοιολογικά αποσαφηνίζεται από τον υπότιτλο (ήτοι, Λόγος περί Ελευθερίας). Ωστόσο στην κυριολεξία "Νομαρχία" σημαίνει την πολιτεία, όπου θα άρχουν οι νόμοι της ελευθερίας, την ελεύθερη πολιτεία, όπως οραματιζόταν την Ελλάδα, ο Ανώνυμος στοχαστής και αγωνιστής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

 

 
Περιεχόμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ήτοι Λόγος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥΣ Σ. ΚΑΙ Κ.



Αποτελει ισως το σπουδαιότερο μνημείο Πολιτικής Θεωρίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.-

Στις σελίδες του, ο Ανωνυμος ελληνας πατριώτης, περιγράφει με λεπτομέρειες τον ΣΚΟΤΕΙΝΟ και ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ρόλο της Εκκλησίας εναντι του Γενους, καθιστώντας την ως την ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ενα εργο που πρεπει να διαβαστει απο καθε Έλληνα για να αποκατασταθει η Αλήθεια που τόσο ενοχλει την Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου